Dave.nl

Dave.nl

Online ondernemen op Dave.nl & offline ondernemen met Noten.nl.

14 Mar 2021

Bitcoin? Nope. Maar ik reserveer wél een .crypto domeinnaam.

Afgelopen nacht (14 maart 2021) bereikte Bitcoin de historisch hoge waarde van $60.000 per munt. Helaas. Voor mij valt er weinig te vieren. Ik heb geen Satoshi te makken. De crypto die ik ooit had ruilde ik in voor dollars en van die dollars kocht ik een surfboard. Tot op heden is het mijn favoriete plank. Misschien speelt ergens onbewust mee dat ik ’m destijds “gratis” heb kunnen kopen, en surft hij daarom zo lekker.

Het gratis board heb ik van half 2017 tot eind 2018 dagelijks gebruikt. Ik woonde op Bali, stond dagelijks met zonsopgang op om te gaan surfen en werkte vervolgens tot eind in de middag in één van de talloze hippe cafes van Canggu. Na een halve dag programmeren pakte ik mijn gratis surfboard om voor een tweede keer het warme water en de golven op te zoeken.

Om me heen waren talloze Digital Nomads bezig met Bitcoin, cryptocurrencies, financiële start-ups en ICO’s (initial coin offerings).

Waar je mee omgaat word je mee besmet, dus óók ik hield in de gaten wat er gebeurde met de Bitcoin, Ethereum en Ripple koers. Op verwonderen na deed ik verder niets met die informatie.

Mijn leven in Bali financierde ik door te freelancen voor Nederlandse en Australische ondernemers, bij te klussen als docent webdesign bij Institute of Code en dagelijks aan mijn eigen bedrijf Noten.nl te werken.

2018: Doei Bitcoin!

Toen kwam het nieuwe jaar, 2018. En daarmee de grootste cryptocurrency sell-off ooit. De Digital Nomads om me heen zagen hun vermogen met 65% verdampen en in plaats van een glimlach tijdens de lunch (want er was weer zoveel % “verdiend”) kwamen de zorgen over hoe het verder moest. Misschien moesten ze wel terug naar huis om te werken. En als Insta-populaire Digital Nomad is een normaal leven leiden (lijden?) het laatste wat je wilt.

De interesse in crypto verdween. Samen met een deel van de Digital Nomads.

2021: Doei Hoi Bitcoin!

Afgelopen week verschenen er verschillende artikelen over de waarde van de Bitcoin in het nieuws:

In deze artikelen gaat het met name over hoeveel Bitcoin waard is, niet over wat de toegevoegde waarde van Bitcoin kan zijn. Dit is zorgelijk.

Als de best bezochte nieuwswebsite van Nederland [bron] enkel nieuws brengt over de recordbrekende waarde van Bitcoin dan zorgt dit voor FOMO (Fear Of Missing Out) bij lezers. En dat zijn er nogal wat. Alleen al op het AD.nl komen zo’n 2 miljoen bezoekers per dag [bron]. Als slechts 1% van deze lezers bang is dat ze de boot missen en óók investeren in Bitcoin dan zijn dat 40.000 nieuwe investeerders. En dat doet iets met de prijs.

Waarom investeer je in Bitcoin?

Deze tweet vat het prima samen:

Investeer je in Bitcoin omdat je snel rijk hoopt te worden? Of investeer je in Bitcoin omdat je gelooft dat deze technologie iets gaat doen met de wereld?

Waarom ik niet investeer in Bitcoin

Ik investeer niet in Bitcoin. Ik ben van mening dat er te veel investeerders snel (en passief) rijk willen worden en dat er te weinig werkelijke adoptie is om het voor Jan en alleman aantrekkelijk te maken.

Ik zie te veel overeenkomsten met wat ik in Bali heb zien gebeuren en ben bang dat mensen door deze bizarre Bitcoin waarde nóg harder op hun bek gaan.

Waarom ik wél een .crypto domeinnaam koop

Betalen met cryptocurrencies kan al een lange tijd. Maar makkelijk is het niet. Er zijn een aantal bedrijven die transacties met crypto makkelijker en gebruiksvriendelijker proberen te maken. Eén van die bedrijven is Unstoppable Domains*. Een domeinnaam van Unstoppable Domains fungeert als een leesbaar alternatief voor jouw digitale portomonnee.

Een Bitcoin adres (oftewel je digitale portemonnee) ziet er zo uit: 3FZbgi29cpjq2GjdwV8eyHuJJnkLtktZc5

Met een .crypto domeinnaam van Unstoppable Domains kun je het moeilijk leesbare Bitcoin adres omtoveren in iets leesbaars. En dan maak Bitcoin over naar het wél leesbare adres dave.crypto.

Een stuk gebruiksvriendelijker, niet?

Een concreet voorbeeld

Stel. De restwaarde van je hypotheek is €100.000 en het is bij de bank (bijvoorbeeld de Robabank) mogelijk om deze af te lossen met Bitcoin. Met de koers van vandaag moet je dan ฿1,99 betalen. Normaliter zou de Robabank je het moeilijk leesbare Bitcoin adres geven en dan is het aan jou om dit correct over te nemen. Maak je een fout met het overnemen van het adres en verzend je de Bitcoin naar iemand anders zijn portemonnee? Pech! Alles draait op de blockchain, dus dit valt niet terug te draaien.

Samengevat:

  • In plaats van het BTC adres: 3FZbgi29cpjq2GjdwV8eyHuJJnkLtktZc5
  • gebruiken we het “masker” adres: robabank.crypto
  • om Bitcoin naar over te maken.

De meerwaarde van een .crypto domeinnaam zit hem dus onder andere in een minder foutgevoelige transactie.

Mocht ik het helemaal mis hebben met mijn voorgevoel over Bitcoin, en gaan we in de toekomst tóch allemaal betalen met cryptocurrencies (of dit nu Bitcoin, Ethereum, Ripple of één van de andere duizende munten is)? Dan heb ik voor 40 dollar in ieder geval een makkelijk te bereiken digitale portemonnee gereserveerd.

Ook een .crypto domeinnaam aanschaffen? Check de website van Unstoppable Domains*.

*Dit is géén affiliate link 🤓